Helge Simonnes er tidlegare sjefredaktør og forfattar av fleire fagbøker om religion og politikk. Han kjem til Seljord bibliotek for å snakke om eit høgst aktuelt tema, som han sjølv presenterer slik:
"Det er ingen dristig spådom at Donald Trump og Vladimir Putin vil dominere det internasjonale nyhetsbildet i 2024. Rett etter to-årsdagen for invasjonen av Ukraina, vil det bli holdt valg i Russland. Alt tyder på at Putin vil bli gjenvalgt i mars. Trump er klar favoritt til å bli Republikanernes kandidat foran det spennende presidentvalget i november. I april og mai holdes det valg i verdens største demokrati, India.
Felles for alle disse tre betydningsfulle landene, er at religion vil spille en svært viktig rolle ved valgene som har så stor betydning for resten av verden. Den russisk-ortodokse kirke har vært en iherdig støttespiller av Putins krigføring i Ukraina. Allerede i 2012 uttalte patriark Kirill at Putins lederskap i Russland var et resultat av et «Guds mirakel».
I USA er den kirkelige støtten til Trump fortsatt påfallende sterk, til tross for alle rettssakene og skandalene rundt den tidligere presidenten. Påstander om at valget i 2020 ble stjålet, lever i beste velgående, sammen med sterke konspirasjonsteorier. Disse har slått rot i mange evangelikale miljøer. For mange troende amerikanere er Trump utvalgt av Vårherre selv. Bare med han ved roret, kan landet bli gjenreist åndelig, moralsk og økonomisk, hevdes det.
USA og Russland er ikke de eneste landene med politikere som trekker religion inn i den politiske sfæren. I India er det en sterk fremvekst av hinduistisk nasjonalisme. De pågående konfliktene i Midtøsten er drevet av nasjonalistiske og religiøse motsetninger. Recip Erdogan og Viktor Orban bruker samme oppskrift i Tyrkia og Ungarn. Det er ikke uten grunn at Salman Rushdie har uttalt at hans største overraskelse i hans voksne liv er religionens fornyede kraft i samfunnet.
Tidligere sjefredaktør Helge Simonnes er forfatter av bøkene Kampen om korset i politikken, Trump, Gud og kirken og Putins hellige krig. Han er fast spaltist i Dagsavisen og er en ettertraktet foredragsholder rundt temaer i skjæringspunktet mellom religion og politikk. Han er spesielt opptatt av å forklare hvorfor politikere som spiller på religiøse følelser, får et så sterkt gjennomslag hos mange velgere"
Arrangementet er gratis og ope for alle. Vel møtt!