Svømmekløe ved bading i Seljordsvatnet

Seljord kommune har fått fleire tilbakemeldingar på at badegjestar har fått plagar med svømmekløe etter bading i Seljordsvatnet. Særskilt gjeld dette for område ved Bjørgesanden og Seljord ferieland.
Vi ber difor alle badande ta forholdsreglar når dei tek seg ein badetur.

Svømmekløe oppstår oftast i innsjøar med høge vatntemperaturar, så i sommar er det høgare risiko.

Sjå vedlagt lenke med informasjon og førebyggande tiltak frå Folkehelseinstituttet. Kortversjon henta frå Folkehelseinstituttet sine sider:

Behandling:

Det er vanligvis ikke nødvendig å behandle "svømmekløe", men kløestillende midler og antiallergisk behandling (anti-histaminer) kan lindre problemene om utslettet er svært plagsomt.

Forebygging.

• Bad i områder av vannet som ikke inneholder mye snegler, dvs. unngå områder med mye vegetasjon i vannet.
  • Unngå strender som er påvirket av pålandsvind fordi cercariene kan konsentreres i slike områder.
  • Unngå grunne områder der cercariene kan samles, og bad heller fra flytebrygger.
  • Tørk huden med et håndkle med en gang du kommer opp av vannet.
  • Ta en dusj med en gang du kommer opp av vannet.
  • En vitenskapelig studie har vist at vannfast solkrem med brennmanetbeskyttelse kan beskytte mot parasittene som gir svømmekløe hos mennesker.
  • Er man sterkt plaget av utslettet frarådes bading i områder med mye svømmekløe.